Sunday, September 20, 2015

Final preparation for engagement

Assalamualaikum. Majlis pertunangaan + aqiqah dah lepas, which is a week ago. Tapi tak sempat nak update. So this is an update of our final preparation. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar.




Barang-barang hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki. Dari kiri, siri junjung (belum disusun masa ni), kasut, cake (belum diletak), set perfume, kain putih, cicin + bunga rampai dan songkek.



Sebelum ini mama nak letak cincin dan potpuri, dah beli dah pun. Mama beli potpuri dalam bekas macam vase warna cream (sort of), ingat banyak. Dah beli dua bekas dah pun. RUPA-RUPANYA, potpuri belah atas sahaja, dekat bawah letak polystyrene. Jadi, kembali kepada plan asal, letak bunga rampai.



Baju tunang i. Ayah anjang tambah manik (mana yang sempat katanya), but its very beautiful enough.


Untuk aqiqah. Mangkuk untuk air, dan tiga bekas kaca untuk madu, kurma dan air zam zam.


Bunga telur warna biru, door gift kaca, teddy with jelly beans dan kipas. Some of the items yang mama masukkan dalam beg kertas untuk diberi kepada kumpulan marhaban. Nasi kunyit dan kain batik juga disumbat dalam beg kertas.



In this beg, we prepared for 21, but 28 showed up. Nasib baik jumpa juga benda-benda seakan untuk diberi.

Letter of invitation for our neighbours. Alhamdulillah semua jiran hadir.


Dah siap alih meja, kerusi dan sofa awal-awal.



Setting up.



Dah malam...



I loike panorama hihi.




Setting up pelamin.

video

Timelapse video of the setting up.



That morning. :)


Final costing.

Previous total: RM4,703.82
Catering: RM4,080.00
Canopy, chair, table and buffet station: RM1,890.00
Make-up + photographer + videographer (approximately): RM1,250.00
Total: RM11,923.82

K, kahwin terus pun tak apa sebenarnya. Hahaha. Tapi banyak yang sekali dengan aqiqah, so its not all on pertunangan. But hm, lima bulan gaji pun belum cukup kalau nak bayar sendiri. I owe my parents like a LOT.

Alhamdulillah, never thought i get to say this but, I HAVE A VERY HANDSOME ADORABLE FIANCE! ♥

Arrivederci~

No comments: