Sunday, September 9, 2012

how to play minesweeper / another mine


assalamualaikum. this is a game tutorial. biar lah i nak buat jugak tutorial game. i selalu main game ini then bila orang lain tengok i main ramai yang tanya i macam mana nak main. dah ramai yang tanya and ada yang comment tanya. bila orang tanya i pun apa lagi, excited nak buat post pasal how to play since that this is one of my favorite game.


anonymous yang tanya, nak explain dekat comment kang, susah pula. so i buat post je, lain kali kalau orang tanya lagi, i suruh baca post ini.


first of all, you boleh pilih level. beginner, intermediate or expert. kalau baru main, try lah beginner, kecil comel sahaja.


ini rupa level beginner.


ini rupa level intermediate.


ini pula rupa level expert. game ini simple sahaja. play with numbers! left click to play and right click to mark where the bomb is. rule dia pun simple, contoh yang dekat atas itu. bila satu kotak itu nombor 3 macam dia atas, so kotak yang berkenaan dengan number itu hanya lapan kotak sekeliling kotak tengah itu, seperti yang i dah warnakan hijau. number 3 seperti di atas bermaksud ada 3 bomb sekeliling kotak itu (kotak yang diwarnakan hijau). kalau nombor 1, maksudnya ada satu sahaja bomb di sekeliling kotak itu. nombor dia boleh 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 pun boleh. ;D


selalunya bila main, i selalu tekan tekan sampai dapat banyak-banyak terus macam di atas. i dah siap tandakan mana tempat yang ada bomb, jadi tak keliru nanti. contoh macam yang i warnakan pink, ada satu sahaja kotak kosong, and of course lah itu dekat situ ada mine sebab itu sahaja kotak yang tinggal dan tak ada mine lain sekeliling kotak itu. macam yang i warnakan hijau pun sama situasi dia. ada dua sahaja kotak yang belum ditekan dan number dia dua, jadi disitu confirm ada mine. untuk yang i warnakan biru pula, situasi pink dan hijau tadi digabungkan. jadi yang nombor 3 itu, bomb dia dah cukup 3, so kotak yang sebelah kiri nombor 3 itu confirm tak ada bomb. kalau tak faham, try main yang beginner punya dulu. lama-lama nant mesti faham punya. :)


UNFORTUNATELY, bila main game ini kadang-kadang u kena teka. macam yang i warnakan merah dekat atas. tak ada clue pun yang one last bomb tu dekat bawah number 4 atas bawah number 2. bila dapat macam ni memang rasa macam nak cekik beau i.


ini lah rupanya kalau terkena bomb. dia akan tunjukkan semua bomb yang ada. see see, kalau nombor 5, lapan kotak sekeliling kotak itu akan ada 5 bomb sahaja and same goes to the other numbers like 1, 2 , 3 dekat atas. thats all for minesweeper / another mine. hihi. dekat iphone pun ada application ini, nama app itu 'minesweeper'.

arrivederci~

7 comments:

xamyraa adnan said...

Sngt comel buat tutorial pasal game :D

Hot Gimmick said...

adik tahu cara main dia. Huhu. tak susah pun.

erawr said...

hihi dah tak ada kerja sangat, buat tutorial pasal game. :P

adik~ hehe best kan best kan.

AiedaHaliena said...

akak ni lain dari yang lain tau. special for short. Sebab selalu buat tuto pasal game :D nampak cute okay <3

erawr said...

haha tu lah, kdng-kdng rasa mcm kelakar, pelik. tp dah minat nak buat acane. :P haha mana ada cute. ;d <3

ostyboy osty said...

aaah...aku dh bosan,x reti2 jgk hahaha

erawr said...

hahaha ala, reti main game ni pun tak ke mana pun. for fun je.